-24 % Żywienie człowieka Słownik terminologiczny
-24 % Mikrobiologia techniczna Tom 2
-24 % Chemia żywności Tom 1
-24 % Żywienie człowieka 1 Podstawy nauki o żywieniu
Prawo suplementów diety
Książki i ebooki Wzbogacanie żywności
Jednym z kluczowych czynników wpływających na zdrowie człowieka jest jakość żywności. Odpowiednia dieta, bogata w warzywa i owoce zawierające naturalne antyoksydanty, w znacznym stopniu zapobiega chorobom cywilizacyjnym.
Fortyfikacja w świetle prawa
Zgodnie z definicją FAO/WHO z 1994 r., wzbogacanie żywności, nazywane również fortyfikacją, polega na dodawaniu jednego lub kilku składników odżywczych do wybranych produktów powszechnego spożycia bez względu na to, czy występuje on naturalnie w tych produktach, czy nie. Celem fortyfikacji jest zapobieganie i korygowanie niedoborów jednego lub więcej składników odżywczych w całych populacjach lub określonych grupach ludności, a także wyrównanie strat spowodowanych przetwarzaniem żywności oraz zwiększenie atrakcyjności produktu dla odbiorcy.
Wzbogacanie żywności w myśl prawa krajowego oraz wspólnotowego
P...
Jednym z kluczowych czynników wpływających na zdrowie człowieka jest jakość żywności. Odpowiednia dieta, bogata w warzywa i owoce zawierające naturalne antyoksydanty, w znacznym stopniu zapobiega chorobom cywilizacyjnym.
Fortyfikacja w świetle prawa
Zgodnie z definicją FAO/WHO z 1994 r., wzbogacanie żywności, nazywane również fortyfikacją, polega na dodawaniu jednego lub kilku składników odżywczych do wybranych produktów powszechnego spożycia bez względu na to, czy występuje on naturalnie w tych produktach, czy nie. Celem fortyfikacji jest zapobieganie i korygowanie niedoborów jednego lub więcej składników odżywczych w całych populacjach lub określonych grupach ludności, a także wyrównanie strat spowodowanych przetwarzaniem żywności oraz zwiększenie atrakcyjności produktu dla odbiorcy.
Wzbogacanie żywności w myśl prawa krajowego oraz wspólnotowego
Podstawa prawna wzbogacania żywności wynika z prawa wspólnotowego oraz krajowego, w tym przede wszystkim rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1925/2006 z 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz innych substancji. Przepisy prawne regulują możliwość wzbogacania oraz ilość dodawanych do żywności witamin, składników mineralnych oraz innych związków bioaktywnych. Książki i e-booki z zakresu wzbogacania żywności to bogata wiedza dotycząca tego zagadnienia, oparta na dziedzinie prawa, biologii i chemii, a także technologii żywności oraz nauk przyrodniczych.
Sprawdź także:
Szukaj produktów wg: Zawody, Rodzaje, Serie, Wydawnictwa, Autorzy, Segmenty
Artykuły prawne: Art. 92 kp, Art. 188 kp, Art. 52 kp, Art. 155 kk, Art. 36 kp, Art. 30 kp, Art. 233 kk, Art. 207 kk
Kodeksy: Kodeks Karny (KK), Kodeks Cywilny (KC), Kodeks Postępowania Administracyjnego (KPA), Kodeks Postępowania Karnego (KPK), Kodeks Pracy (KP), Kodeks Rodzinny i Opiekuńczy, Kodeks Spółek Handlowych
Inne: PIT Ordynacja podatkowa, VAT CIT, Ochrona danych osobowych, Spadki Wzory umów i pism, Zmiany w prawie karnym, Zmiany w prawie administracyjnym, Zmiany w prawie cywilnym