Facebook
Strefa Aplikanta
E-booki
dostęp
w 5 min.

Wzbogacanie żywności

Książki, ebooki i publikacje: Wzbogacanie żywności
Sortuj:
Sposób wyświetlania
Promocja!

-24 % Żywienie człowieka Słownik terminologiczny

Jan Gawęcki, Henryk Gerting
Cena regularna: 59,00 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 59,00 zł
Cena regularna: 59,00 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 59,00 zł
Już od: 44,84 zł
Więcej
Wydawnictwo Naukowe PWN Rok publikacji: 2017
Promocja!

-24 % Mikrobiologia techniczna Tom 2

Krystyna Kowal, Zdzisława Libudzisz, zbiorowa Praca, Zofia Żakowska
Cena regularna: 99,00 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 99,00 zł
Cena regularna: 99,00 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 99,00 zł
Już od: 75,24 zł
Więcej
Wydawnictwo Naukowe PWN Rok publikacji: 2017
Promocja!

-24 % Chemia żywności Tom 1

zbiorowa Praca, E.Zdzisław Sikorski, Hanna Staroszczyk
Cena regularna: 109,00 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 109,00 zł
Cena regularna: 109,00 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 109,00 zł
Już od: 82,85 zł
Więcej
Wydawnictwo Naukowe PWN Rok publikacji: 2017
Promocja!

-24 % Żywienie człowieka 1 Podstawy nauki o żywieniu

Jan Gawęcki
Cena regularna: 69,00 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 69,00 zł
Cena regularna: 69,00 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 69,00 zł
Już od: 52,44 zł
Więcej
Wydawnictwo Naukowe PWN Rok publikacji: 2017

Prawo suplementów diety

Katarzyna Gęsiak, Mariusz Kondrat, Justyna Stefańczyk-Kaczmarzyk
Cena regularna: 42,00 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 42,00 zł
Cena regularna: 42,00 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 42,00 zł
Już od: 42,00 zł
Więcej
Wolters Kluwer Polska ABC-0658 W01P01 Rok publikacji: 2012

Książki i ebooki Wzbogacanie żywności

Jednym z kluczowych czynników wpływających na zdrowie człowieka jest jakość żywności. Odpowiednia dieta, bogata w warzywa i owoce zawierające naturalne antyoksydanty, w znacznym stopniu zapobiega chorobom cywilizacyjnym.

Fortyfikacja w świetle prawa

Zgodnie z definicją FAO/WHO z 1994 r., wzbogacanie żywności, nazywane również fortyfikacją, polega na dodawaniu jednego lub kilku składników odżywczych do wybranych produktów powszechnego spożycia bez względu na to, czy występuje on naturalnie w tych produktach, czy nie. Celem fortyfikacji jest zapobieganie i korygowanie niedoborów jednego lub więcej składników odżywczych w całych populacjach lub określonych grupach ludności, a także wyrównanie strat spowodowanych przetwarzaniem żywności oraz zwiększenie atrakcyjności produktu dla odbiorcy.

Wzbogacanie żywności w myśl prawa krajowego oraz wspólnotowego

P...

Jednym z kluczowych czynników wpływających na zdrowie człowieka jest jakość żywności. Odpowiednia dieta, bogata w warzywa i owoce zawierające naturalne antyoksydanty, w znacznym stopniu zapobiega chorobom cywilizacyjnym.

Fortyfikacja w świetle prawa

Zgodnie z definicją FAO/WHO z 1994 r., wzbogacanie żywności, nazywane również fortyfikacją, polega na dodawaniu jednego lub kilku składników odżywczych do wybranych produktów powszechnego spożycia bez względu na to, czy występuje on naturalnie w tych produktach, czy nie. Celem fortyfikacji jest zapobieganie i korygowanie niedoborów jednego lub więcej składników odżywczych w całych populacjach lub określonych grupach ludności, a także wyrównanie strat spowodowanych przetwarzaniem żywności oraz zwiększenie atrakcyjności produktu dla odbiorcy.

Wzbogacanie żywności w myśl prawa krajowego oraz wspólnotowego

Podstawa prawna wzbogacania żywności wynika z prawa wspólnotowego oraz krajowego, w tym przede wszystkim rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1925/2006 z 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz innych substancji. Przepisy prawne regulują możliwość wzbogacania oraz ilość dodawanych do żywności witamin, składników mineralnych oraz innych związków bioaktywnych. Książki i e-booki z zakresu wzbogacania żywności to bogata wiedza dotycząca tego zagadnienia, oparta na dziedzinie prawa, biologii i chemii, a także technologii żywności oraz nauk przyrodniczych.

Rozwiń Zwiń
Aby ponownie wybrać temat, odśwież stronę