Facebook

BLACK_FRIDAY_banner_1920x60.jpg [38.85 KB]

Bestseller
Nowość
Zapowiedź

Strefa Aplikanta
E-booki
dostęp
w 5 min.
Promocja czasowa
Sprzedaliśmy {{ prices.groupon_info.saled }} z {{ prices.groupon_info.limited_to }} szt.

Opis publikacji

Publikacja jest pierwszym na polskim rynku wydawniczym systemowym komentarzem do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz wydanych na jej podstawie aktów wykonawczych.

Uwzględniono w niej także zagadnienia regulowane w aktach unijnego prawa żywnościowego, które są implementowane bądź wykonywane przez przepisy komentowanej ustawy.

W opracowaniu omówiono wszystkie aspekty prawa żywnościowego, w tym stwarzające najwięcej problemów w praktyce jego stosowania. Przedstawiono m.in. zagadnienia dotyczące:

  • wprowadzania na rynek szczególnych rodzajów produktów,
  • wymogów bezpieczeństwa żywności,
  • rejestracji i zatwierdzania zakładów spożywczych,
  • znakowania żywności,
  • przebiegu urzędowej kontroli żywności,
  • odpowiedzialności i sankcji grożących za nieprzestrzeganie wymagań prawa żywnościowego.
  • Komentarz zawiera objaśnienia i interpretacje przepisów prawnych zilust...

Publikacja jest pierwszym na polskim rynku wydawniczym systemowym komentarzem do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz wydanych na jej podstawie aktów wykonawczych.

Uwzględniono w niej także zagadnienia regulowane w aktach unijnego prawa żywnościowego, które są implementowane bądź wykonywane przez przepisy komentowanej ustawy.

W opracowaniu omówiono wszystkie aspekty prawa żywnościowego, w tym stwarzające najwięcej problemów w praktyce jego stosowania. Przedstawiono m.in. zagadnienia dotyczące:

  • wprowadzania na rynek szczególnych rodzajów produktów,
  • wymogów bezpieczeństwa żywności,
  • rejestracji i zatwierdzania zakładów spożywczych,
  • znakowania żywności,
  • przebiegu urzędowej kontroli żywności,
  • odpowiedzialności i sankcji grożących za nieprzestrzeganie wymagań prawa żywnościowego.
  • Komentarz zawiera objaśnienia i interpretacje przepisów prawnych zilustrowane praktycznymi przykładami, bogatym orzecznictwem sądów krajowych i europejskich, w tym zwłaszcza Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, opiniami polskiej i zagranicznej doktryny prawa oraz literatura przedmiotu.

    Adresaci:
    Książka stanowi niezbędnik każdego podmiotu działającego na rynku spożywczym, który jest zobowiązany do stosowania prawa żywnościowego - producentów, przetwórców i dystrybutorów żywności. Będzie pomocna w działalności instytucji publicznych branży rolno-spożywczej. Zainteresuje również organizacje zajmujące się ochrona praw konsumenta oraz prawników praktykujących w obszarze prawa żywnościowego.

    "Opracowany przez teoretyków i praktyków prawa, specjalizujących się w prawie żywnościowym, obszerny komentarz do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia ma ogromne znaczenie dla nauki i praktyki w obszarze prawa nakierowanego na ochronę życia i zdrowia konsumenta żywności. Uznanie budzi wnikliwa analiza poszczególnych przepisów ustawy oparta na bogatym dorobku doktryny polskiej i zagranicznej, źródłach normatywnych polskich i unijnych oraz orzecznictwie Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, jak również polskich sądów".

    prof. dr hab. Małgorzata Korzycka-Iwanow


    "Jest to pozycja ważna, tak dla przedstawicieli nauki i studentów, jak i pracowników instytucji oraz urzędów zajmujących się tworzeniem oraz egzekwowaniem prawa żywnościowego oraz - a może właśnie przede wszystkim - uczestników żywnościowego biznesu, przedstawicieli firm spożywczych".

    prof. dr hab. Stanisław Kowalczyk


    "Komentarz do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia będzie wyjątkowo cenna pozycja dla wszystkich osób zajmujących się suplementami diety, żywnością funkcjonalna czy nowa żywnością. Interpretacja przepisów ustawy w tym zakresie jest szczególnie wartościową, a edukacja prawna może przyczynić się do wyjaśnienia wielu kontrowersji".

    prof. dr hab. Iwona Wawer


Zobacz spis treści
Rozwiń opis Zwiń opis

Fragment dla Ciebie

Nie możesz się zdecydować? Przeczytaj fragment publikacji!
Przeczytaj fragment

Informacje

Rok publikacji: 2013
Wydanie: 1
Rodzaj: Komentarz
Okładka:
Format: pdf
Wersja publikacji: Ebook
ISBN: 978-83-264-5509-4
Kod towaru: EBO-1116 W01P01

Spis treści

Rozwiń spis treści Zwiń spis treści

Autorzy

Andrzej Balicki - doktor nauk humanistycznych Uniwersytetu Warszawskiego, rozprawa doktorska dotycząca wspólnotowych i polskich regulacji rynku leków, radca prawny, szef Zespołu Regulacyjnego w kancelarii DLA Piper Wiater sp.k.; członek Rady Eksperckiej Krajowej Rady Suplementów i Odżywek; stypendysta Uniwersytetów w Liege i Leuven, Uniwersytetu Oksfordzkiego i Collegium Invisibile. Autor szeregu publikacji i ekspertyz w zakresie prawa medycznego, farmaceutycznego i żywnościowego. Posiada m.in. doświadczenie w doradztwie w zakresie wprowadzania produktów na rynek, łańcucha dystrybucji, promocji i reklamy oraz procedur compliance; reprezentuje przedsiębiorców w postępowaniach przed organami inspekcji farmaceutycznej i sanitarnej oraz sądami, częsty prelegent na konferencjach i szkoleniach branżowych; współautor pierwszego na polskim rynku wydawniczym systemowego komentarza do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz, Warszawa 2013).
Maciej Syska - doktorant w Instytucie Prawa Cywilnego na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego i absolwent tego Wydziału; aplikant adwokacki; absolwent Centrum Prawa Brytyjskiego, Europejskiego Uniwersytetu Cambridge i Uniwersytetu Warszawskiego; studiował także na paryskim Uniwersytecie Panthéon-Assas (Paris II), na Uniwersytecie Oksfordzkim przebywał na stypendium badawczym. Zainteresowania prawem cywilnym, w tym w szczególności cywilnoprawnymi aspektami prawa medycznego i bioetyką, rozwijał pod kierunkiem prof. dr. hab. Marka SafJana - prowadząc m.in. badania prawnoporównawcze poświęcone medycznym oświadczeniom pro futuro. Będąca wynikiem tych badań praca Oświadczenia pro futuro na tle prawnoporównawczym, otrzymała pierwszą nagrodę w konkursie Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka na najlepszą pracę magisterską o prawach człowieka (2011 r.). Jest autorem lub współautorem publikacji z zakresu prawa cywilnego, medycznego i administracyjnego; w tym pierwszego na rynku systemowego komentarza do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Andrzej Balicki - doktor nauk humanistycznych Uniwersytetu Warszawskiego, rozprawa doktorska dotycząca wspólnotowych i polskich regulacji rynku leków, radca prawny, szef Zespołu Regulacyjnego w kancelarii DLA Piper Wiater sp.k.; członek Rady Eksperckiej Krajowej Rady Suplementów i Odżywek; stypendysta Uniwersytetów w Liege i Leuven, Uniwersytetu Oksfordzkiego i Collegium Invisibile. Autor szeregu publikacji i ekspertyz w zakresie prawa medycznego, farmaceutycznego i żywnościowego. Posiada m.in. doświadczenie w doradztwie w zakresie wprowadzania produktów na rynek, łańcucha dystrybucji, promocji i reklamy oraz procedur compliance; reprezentuje przedsiębiorców w postępowaniach przed organami inspekcji farmaceutycznej i sanitarnej oraz sądami, częsty prelegent na konferencjach i szkoleniach branżowych; współautor pierwszego na polskim rynku wydawniczym systemowego komentarza do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz, Warszawa 2013).
Maciej Syska - doktorant w Instytucie Prawa Cywilnego na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego i absolwent tego Wydziału; aplikant adwokacki; absolwent Centrum Prawa Brytyjskiego, Europejskiego Uniwersytetu Cambridge i Uniwersytetu Warszawskiego; studiował także na paryskim Uniwersytecie Panthéon-Assas (Paris II), na Uniwersytecie Oksfordzkim przebywał na stypendium badawczym. Zainteresowania prawem cywilnym, w tym w szczególności cywilnoprawnymi aspektami prawa medycznego i bioetyką, rozwijał pod kierunkiem prof. dr. hab. Marka SafJana - prowadząc m.in. badania prawnoporównawcze poświęcone medycznym oświadczeniom pro futuro. Będąca wynikiem tych badań praca Oświadczenia pro futuro na tle prawnoporównawczym, otrzymała pierwszą nagrodę w konkursie Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka na najlepszą pracę magisterską o prawach człowieka (2011 r.). Jest autorem lub współautorem publikacji z zakresu prawa cywilnego, medycznego i administracyjnego; w tym pierwszego na rynku systemowego komentarza do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Daniel Szostek - wspólnik Centrum Prawa Żywnościowego A. Szymecka-Wesołowska, D. Szostek sp.j.; ukończył aplikację radcowską przy Okręgowej Izbie Radców Prawnych w Warszawie; absolwent Wydziału Prawa Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, doktorant w Kolegium Prawa Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie; doradza przedsiębiorcom branży spożywczej w zakresie prawa żywnościowego i postępowań administracyjnych, m.in. przed organami urzędowej kontroli żywności, specjalizuje się w obsłudze prawnej relacji handlowych na rynku spożywczym oraz w zagadnieniach regulacyjnych polskiego i europejskiego prawa żywnościowego; ekspert Rady Eksperckiej Krajowej Rady Suplementów i Odżywek; jest współautorem publikacji Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz (Warszawa 2013).

Agnieszka Szymecka-Wesołowska – doktor nauk prawnych (stopień uzyskany na Uniwersytecie w Maceracie we Włoszech i nostryfikowany na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu); wspólnik i współzałożycielka Centrum Prawa Żywnościowego A. Szymecka-Wesołowska, D. Szostek sp.j., z wieloletnim doświadczeniem w doradztwie prawnym dla przedsiębiorstw branży spożywczej; wykładowca prawa żywnościowego na Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie; członkini Rady Eksperckiej Krajowej Rady Suplementów i Odżywek, Polskiego Stowarzyszenia Prawników Agrarystów oraz Włoskiego Stowarzyszenia Prawa Żywnościowego; prelegentka na krajowych i zagranicznych konferencjach i trenerka na szkoleniach na temat prawa żywnościowego; autorka wielu publikacji z zakresu prawa rolnego i żywnościowego w kraju i za granicą, m.in. redaktor naukowy i współautorka komentarza do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz komentarza do rozporządzenia nr 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności.

Paweł Wojciechowski – doktor habilitowany nauk prawnych, od 2007 r. adiunkt na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego, w Instytucie Nauk Prawno-Administracyjnych. Od 2008 r. kierownik Podyplomowego Studium Rzeczoznawstwa Majątkowego, Obrotu Nieruchomościami i Zarządzania Nieruchomościami na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego. Jego zainteresowania naukowe skupiają się na prawie żywnościowym, prawie rolnym oraz prawie gospodarki nieruchomościami, a od 2016 r. także na legislacyjnych uwarunkowaniach systemu szkolnictwa wyższego. Autor kilkudziesięciu opracowań dotyczących zagadnień związanych z prawem żywnościowym, prawem rolnym i gospodarką nieruchomościami, w tym dwóch monografii: Model odpowiedzialności administracyjnej w prawie żywnościowym, Warszawa 2016 oraz Wspólnotowy model urzędowej kontroli żywności, Warszawa 2008. Współautor podręcznika Prawo rolne (red. P. Czechowski), wyd. 2010, 2013 i 2015, współautor komentarzy do ustaw: Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz (red. A. Szymecka-Wesołowska), Warszawa 2013 i Ustawa o gospodarce nieruchomościami. Komentarz (red. P. Czechowski), Warszawa 2015. Wykładowca na Roma Tre University (2013, 2017), Universidad de Granada (2017) oraz Tuscia University, Intensive Programme Global Food Law and Quality (2014). Członek Polskiego Stowarzyszenia Prawników Agrarystów oraz Europejskiego Stowarzyszenia Prawa Rolnego (C.E.D.R), Członek Państwowej Komisji Kwalifikacyjnej ds. nadawania uprawnień zawodowych rzeczoznawcom majątkowym. Od 2017 r. członek i sekretarz Zespołu Redakcyjnego Komisji ds. Strategicznych Problemów Szkolnictwa Wyższego Konferencji Rektorów Akademickich Szkół Polskich. W 2019 r. uczestnik prac nad statutem Uniwersytetu Warszawskiego.

Rozwiń listę autorów Zwiń listę autorów

Opinie

Brak opinii o tym produkcie.
Kup tę książkę w wersji Książka dostępna w różnych formatach Przewodnik po formatach
{{ variants[options].name }} {{ prices.brutto }} zł {{ prices.promotion_brutto }} zł
{{ variant.name }} -{{ variant.discount }}% {{ variant.price_brutto }} zł {{ variant.price_promotion_brutto }} zł
Dlaczego Profinfo.pl?
Ponad 10 tys. tytułów
Darmowa dostawa już od 170zł
Czat online z konsultantem
Promocyjne ceny i rabaty
Sprawna realizacja zamówienia
Dostęp do ebooka w 5 minut

Ostatnio oglądane produkty

Produkty z tej samej kategorii

Inne publikacje autora

Aby ponownie wybrać temat, odśwież stronę