Facebook

🖤 BLACK WEEKS! Teraz -20% na nowości i przedsprzedaże

Bestseller
Nowość
Zapowiedź

Strefa Aplikanta
E-booki
dostęp
w 5 min.
Stan prawny: 1 października 2016 r.
Wydanie: 2
Liczba stron: 424
Więcej informacji

Publikacja omawia podstawowe zagadnienia prawa żywnościowego, jego historię i miejsce w polskim systemie prawa, a także zagadnienia szczegółowe.

-20%

Prawo żywnościowe

Prawo żywnościowe

Publikacja omawia podstawowe zagadnienia prawa żywnościowego, jego historię i miejsce w polskim systemie prawa, a także zagadnienia szczegółowe.

Stan prawny: 1 października 2016 r.
Wydanie: 2
Liczba stron: 424
Więcej informacji

Opis publikacji

W podręczniku omówiono podstawowe zagadnienia prawa żywnościowego, jego historię i miejsce w polskim systemie prawa, a także zagadnienia szczegółowe, takie jak:

  • wymagania dotyczące jakości żywności, warunków jej produkcji i obrotu nią,
  • znakowanie i prezentacja żywności,
  • materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością,
  • szczególne kategorie żywności,
  • wewnętrzna (zakładowa) oraz zewnętrzna (urzędowa) kontrola jakości żywności.

Książka ukazuje prawo żywnościowe jako jeden spójny system norm prawnych, niezależnie od pochodzenia źródeł prawa, z których te normy się wywodzą. W poszczególnych rozdziałach przedstawiono w układzie tematycznym wymagania - wynikające łącznie z przepisów polskich i unijnych - stawiane podmiotom działającym na rynku spożywczym. Dzięki licznemu wskazywaniu przepisów prawnych podręcznik może służyć pomocą w ustalaniu i weryfikacji podstaw prawnych dec...

W podręczniku omówiono podstawowe zagadnienia prawa żywnościowego, jego historię i miejsce w polskim systemie prawa, a także zagadnienia szczegółowe, takie jak:

  • wymagania dotyczące jakości żywności, warunków jej produkcji i obrotu nią,
  • znakowanie i prezentacja żywności,
  • materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością,
  • szczególne kategorie żywności,
  • wewnętrzna (zakładowa) oraz zewnętrzna (urzędowa) kontrola jakości żywności.

Książka ukazuje prawo żywnościowe jako jeden spójny system norm prawnych, niezależnie od pochodzenia źródeł prawa, z których te normy się wywodzą. W poszczególnych rozdziałach przedstawiono w układzie tematycznym wymagania - wynikające łącznie z przepisów polskich i unijnych - stawiane podmiotom działającym na rynku spożywczym. Dzięki licznemu wskazywaniu przepisów prawnych podręcznik może służyć pomocą w ustalaniu i weryfikacji podstaw prawnych decyzji administracyjnych podejmowanych w toku sprawowanego nadzoru przez organy urzędowej kontroli żywności.

Adresaci:
Publikacja przeznaczona jest zarówno dla osób nauczających prawa żywnościowego, jak i dla studentów kierunków przygotowujących do pracy zawodowej w branży spożywczej oraz słuchaczy różnego rodzaju studiów podyplomowych z dziedziny zarządzania produkcją i dystrybucją żywności. Zainteresuje także osoby zajmujące stanowiska kierownicze związane z wewnętrzną kontrolą jakości, odpowiedzialne za kontakty zakładu z przedstawicielami organów urzędowej kontroli żywności. Skorzystać z tej książki mogą również radcowie prawni oraz reprezentanci innych zawodów prawniczych.

Zobacz spis treści
Rozwiń opis Zwiń opis

Fragment dla Ciebie

Nie możesz się zdecydować? Przeczytaj fragment publikacji!
Przeczytaj fragment

Informacje

Rok publikacji: 2016
Wydanie: 2
Liczba stron: 424
Okładka: miękka
Format: B5
Towar w kategorii: Podręczniki ', ' Ochrona środowiska , Prawo administracyjne
Wersja publikacji: Książka papier
ISBN: 978-83-8092-838-1
Kod towaru: KAM-1216 W02P01

Spis treści

Rozwiń spis treści Zwiń spis treści

Autorzy

Dr Maciej Taczanowski - pracownik naukowo-dydaktyczny Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, wykładowca prawa żywnościowego na studiach stacjonarnych, niestacjonarnych i podyplomowych. Na początku lat dziewięćdziesiątych uczestnik ogólnopolskich konferencji podsumowujących dorobek Polski w tej dyscyplinie prawa, a w latach 2002-2005 - konsultant społeczny opiniujący rządowe projekty nowelizacji ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz projekt ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Opinie

Kajetan Niezweryfikowany zakup
Bardzo dobra pozycja wydawnicza. Przydatna też.
Wojtek Niezweryfikowany zakup
Polecam - egzamin zaliczony.
Kup tę książkę w wersji Książka dostępna w różnych formatach Przewodnik po formatach
{{ variants[options].name }} {{ prices.brutto }} zł {{ prices.promotion_brutto }} zł
{{ variant.name }} -{{ variant.discount }}% {{ variant.price_brutto }} zł {{ variant.price_promotion_brutto }} zł
Dlaczego Profinfo.pl?
Ponad 10 tys. tytułów
Darmowa dostawa już od 170zł
Czat online z konsultantem
Promocyjne ceny i rabaty
Sprawna realizacja zamówienia
Dostęp do ebooka w 5 minut

Ostatnio oglądane produkty

Produkty z tej samej kategorii

Aby ponownie wybrać temat, odśwież stronę