O autorach
str. 9
Wstęp
str. 11
1. Usługi w gospodarce
str. 13
Anna Czubała
Pojecie i cechy usług
str. 13
Klasyfikacja usług
str. 19
Pojecie i elementy rynku usług
str. 30
Struktura podmiotowa rynku usług
str. 30
...
O autorach
str. 9
Wstęp
str. 11
1. Usługi w gospodarce
str. 13
Anna Czubała
Pojecie i cechy usług
str. 13
Klasyfikacja usług
str. 19
Pojecie i elementy rynku usług
str. 30
Struktura podmiotowa rynku usług
str. 30
Czynniki determinujące podaż usług
str. 31
Czynniki kształtujące popyt na usługi
str. 34
Mierniki oceny rynku usług
str. 40
Pytania i zadania
str. 41
2. Zarządzanie marketingiem w firmie usługowej
str. 42
Tomasz Smoleń
Proces zarządzania marketingiem w firmie usługowej
str. 42
Analiza otoczenia firmy usługowej
str. 46
Makrootoczenie
str. 46
Mikrootoczenie
str. 54
Analiza SWOT
str. 61
Misja firmy usługowej
str. 63
Osiąganie trwałej przewagi konkurencyjnej przez firmy usługowe
str. 65
Strategie marketingowe firm usługowych
str. 68
Partnerskie relacje firmy usługowej z jej otoczeniem
str. 76
Pytania i zadania
str. 79
3. Segmentacja rynku usług
str. 81
Agata Jonas
Znaczenie procesu dostosowania usługi do rynku docelowego
str. 81
Kryteria segmentacji rynku usług
str. 82
Kryteria ogólne i obiektywne
str. 84
Kryteria ogólne i subiektywne (psychograficzne)
str. 90
Kryteria specyficzne i obiektywne
str. 94
Kryteria specyficzne i subiektywne
str. 96
Wybór rynku docelowego
str. 99
Pozycjonowanie usługi na wybranym rynku
str. 102
Pytania i zadania
str. 108
4. Produkt usługowy
str. 110
Tomasz Smoleń
Marketingowa koncepcja produktu
str. 110
Potrzeby zaspokajane przez usługi
str. 117
Marka na rynku usług
str. 118
Kształtowanie asortymentu usług
str. 125
Dowód rzeczowy jako element kompozycji marketingu mix na rynku usług
str. 135
Pytania i zadania
str. 138
5. Jakość usług
str. 140
Agata Jonas
Pojecie jakości usług
str. 140
Modele jakości usług
str. 144
Model Grónroosa
str. 145
Model Gummessona
str. 146
Model luk jakości usługi
str. 147
Inne modele jakości usług
str. 154
Czynniki determinujące jakość usług
str. 156
Jakość e-usług
str. 162
Działania wspomagające świadczenie usług dobrej jakości
str. 165
Budowanie kultury jakości
str. 166
Zaangażowanie zarządzających
str. 166
Zarządzanie personelem
str. 167
Technologia (automatyzacja usług)
str. 169
Kształtowanie oczekiwań klientów
str. 169
Przyjmowanie reklamacji i naprawa usług
str. 170
Ciągłe badanie poziomu jakości świadczonych usług
str. 175
Metody badania jakości usług
str. 175
Mystery shopping
str. 176
Metoda zdarzeń krytycznych
str. 179
Servqual
str. 181
Konsekwencje złej jakości usług i korzyści ze świadczenia usług dobrej jakości
str. 183
Pytania i zadania
str. 187
6. Proces usługowy
str. 189
Agata Jonas
Rodzaje procesów usługowych
str. 189
Graficzny projekt usługi
str. 193
Proces usługowy z perspektywy klienta
str. 199
Czas oczekiwania i kolejki
str. 202
Zastosowanie narzędzi marketingu mix w synchronizacji podaży i popytu
str. 209
Pytania i zadania
str. 215
7. Ceny usług
str. 216
Anna Czubata
Pojecie i znaczenie cen
str. 216
Cele polityki cenowej
str. 218
Metody ustalania cen
str. 220
Metody i techniki ustalania cen oparte na kosztach
str. 220
Metoda ustalania cen na podstawie popytu
str. 225
Ustalanie cen na podstawie cen usług konkurentów
str. 229
Kryteria różnicowania cen podstawowych
str. 231
Strategie cen usług
str. 233
Pytania i zadania
str. 235
8. Dystrybucja usług
str. 236
Anna Czubała
Pojecie i znaczenie dystrybucji
str. 236
Rodzaje kanałów dystrybucji
str. 238
Bezpośrednie kanały dystrybucji
str. 238
Pośrednie kanały dystrybucji
str. 246
Czynniki wpływające na wybór kanałów dystrybucji usług
str. 251
Cechy usługi
str. 251
Wielkość i cechy rynku docelowego
str. 252
Możliwości finansowe przedsiębiorstwa dokonującego wyboru kanału
str. 253
Uwarunkowania organizacyjno-prawne
str. 253
Stopień intensywności dystrybucji
str. 254
Pytania i zadania
str. 256
9. Promocja usług
str. 257
Jan W. Wiktor
Promocja w strukturze marketingu mix przedsiębiorstwa usługowego
str. 257
Promocja jako system komunikacji przedsiębiorstwa z rynkiem
str. 257
Funkcje promocji
str. 259
Instrumenty promocji - zintegrowany system komunikacji marketingowej
str. 261
Promocja osobista
str. 262
Reklama
str. 264
Funkcje i rodzaje reklamy
str. 264
Konstrukcja przekazu reklamowego
str. 270
Promocja dodatkowa
str. 273
Funkcje promocji dodatkowej
str. 273
Rodzaje i instrumenty promocji dodatkowej
str. 274
Public relations
str. 277
Funkcje i zasady public relations
str. 277
Grupy odniesienia i instrumenty public relations
str. 280
Formy promocji w Internecie
str. 283
Cechy promocji on-line
str. 283
Instrumenty komunikacji on-line
str. 284
Witryny WWW
str. 285
Serwisy spolecznościowe
str. 287
Banery reklamowe
str. 290
Poczta elektroniczna
str. 291
Formy niestandardowe
str. 292
Tworzenie kampanii promocyjnej
str. 293
Etap 1: Formułowanie celów promocji
str. 294
Etap 2: Określenie adresatów promocji
str. 294
Etap 3: Ustalenie budżetu promocyjnego
str. 296
Etap 4: Określenie kompozycji narzędzi promocji
str. 298
Etap 5: Ocena efektów promocji
str. 299
Pytania i zadania
str. 301
10. Personel jako instrument marketingu firmy usługowej
str. 303
Tomasz Smoleń
Rola personelu w firmie usługowej
str. 303
Wymagania wobec personelu usługowego
str. 307
Zarządzanie personelem usługowym
str. 311
Marketingowe znaczenie konsumentów jako uczestników procesu usługowego
str. 317
Pytania i zadania
str. 321
Literatura
str. 323
Indeks
str. 331
Rozwiń spis treści Zwiń spis treści